We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Sluit dit bericht

Puerto Banús, Marbella

Puerto Banús: Spanje's succesvolle antwoord op Saint-Tropez en Monte Carlo.

Puerto Banús ligt in het Nueva Andalucía district van Marbella, ongeveer 6 km ten westen van het centrum van Marbella. Het werd pas eind jaren zestig gebouwd en in 1970 ingehuldigd. Sindsdien is het uitgegroeid tot één van de beroemdste en duurste jachthavens van Europa. Ongelooflijk pittoresk, met een architectuur die haar wortels vindt in de typische Andalusische "witte dorpjes".

Deze iconische jachthaven staat alom bekend als de speeltuin van rijken en beroemdheden, wat op zichzelf al een levendig spektakel biedt en bezoekers van elke status en achtergrond aantrekt die de bijzondere sfeer willen komen opsnuiven. Lamborghinis, Bentleys en Ferraris schuiven langzaam langsheen de prestigieuze designerboetieks en de gezellige café- en restaurantterrasjes, die allemaal uitstaren over de zachtjes dobberende superjachten van aristocraten en welgestelden allerhand.

Het lijkt wel het Mekka van de designerwinkels hier want de meest exclusieve modemerken ter wereld zijn zonder fout aanwezig. Bulgari, Gucci, Dior, Luis Vuitton, Chanel, Dolce & Gabbana, Jimmy Choo, Salvatore Ferragamo, Tom Ford, Armani, Versace, YSL, Michael Kors, Valentino, Hermes,... noem maar op. Geen enkele plaats in Europa heeft zo'n indrukwekkende concentratie van klinkende designernamen.

Maar als u een nóg ruimer assortiment van luxegoederen wenst, dan is er altijd nog het luxe warenhuis El Corte Inglés, het Spaanse equivalent van het prestigieuze Londense Harrods.
Puerto Banús staat synoniem voor chic, weelde, haute couture, extravagante feesten en fuiven, glitter en glamour. De jachthaven, het casino, de designerwinkels en de exclusieve strandclubs. De klasse golfbanen en de flitsende hotels. Werkelijk alles hier weerspiegelt een exclusieve en luxueuze levensstijl.

En als u het shoppen en dineren in de haven beu bent, kunt u altijd genieten van de mooie stranden aan weerszijden van de jachthaven. Ook hier valt er altijd wel wat te beleven of te observeren, zoals bijvoorbeeld de exuberante fuiven in de trendy beachclubs Plaza Beach, Ocean Beach, Mistral Beach en La Sala by the Sea. Deze clubs bieden voor elk wat wils, of u nu  sensatiezoeker, socialite of fan bent van extravagante feestjes.

Een fascinerende geschiedenis die leidt naar Beverly Hills en typische Andalusische dorpjes.

Puerto Banús is altijd van cruciaal belang geweest voor de ontwikkeling van het (luxe-) toerisme in Marbella. Het ontvangt bijna 5 miljoen bezoekers per jaar, wat maar liefst het dubbele is van het aantal bezoekers die de Alhambra in Granada over de vloer krijgt, Spanje´s meest bezochte monument nota bene. Dit verklaart op zich al waarom toonaangevende luxemerken zwaar wedijveren om in de jachthaven aanwezig te zijn en waarom havenrestaurantjes hier geleidelijk aan plaats maken voor nóg meer designerboetieks.

Toch berust het succes en het unieke karakter van Puerto Banús op twee - zij het paradoxale -  pijlers: alomtegenwoordige luxe enerzijds én de landelijke architectuur anderzijds. Dat laatste is niet altijd de stijl geweest die bouwpromotor José Banús zélf voor ogen had in zijn ambitieus project. Banús, die begon als een eenvoudige zandleverancier, werkte zich gestaag op tot een gerespecteerde bouwondernemer in Spanje. Na het realiseren van enkele grote (sociale) woningbouwprojecten in Madrid in de jaren vijftig, genoot hij de bewondering en bescherming van het toenmalige Franco-regime dat bovendien het toerisme aan de Costa del Sol wilde bevorderen en laten concurreren met de Franse Rivièra.

Met de winsten van zijn Madrileense bouwprojecten kocht Banús in 1962 een landstrook van 100 hectare tussen de Rio Verde en de Guadaiza rivier, reikend vanaf de kust tot aan de bergen (het huidige Puerto Banús plus Nueva Andalucia). Zijn oorspronkelijk plan lag erin om een groot toeristisch themapark te bouwen en een 1 km lange kuststrook te bezaaien met een muur van grote, moderne wolkenkrabbers.

Dit laatste was absoluut niet naar de zin van Prins Alfonso van Hohenlohe, aristocraat en eigenaar van het exclusieve Marbella Club Hotel aan de naburige Golden Mile. De Marbella Club was / is een favoriete vakantiebestemming voor aristocraten, filmsterren en allerlei beroemdheden. Sinds de bouw van dit exclusieve resort in 1954, had de Prins het respect verdiend als vader en promotor van het luxe toerisme in Spanje en de Costa del Sol. Hij vreesde dus terecht dat de waanzinnige ideeën van Banús de aantrekkingskracht van het gebied op de rijken en beroemdheden teniet zouden doen. Hij waarschuwde Banús kordaat om af te zien van het wolkenkrabberproject, zoniet zou hij zijn hotel verkopen en uit de regio wegtrekken.

José Banús, bewust van zijn eigen gebrek aan ervaring in het luxetoerisme, nam het advies van de Prins wel degelijk in acht. Noldi Schreck -op aandringen van Hohenlohe- werd geselecteerd als de architect van het ambitieuze project van Banús. Schreck zelf slaagde er in Banús te overtuigen om zijn moderne mastodont-project te schrappen en het te vervangen door de bouw van een typisch Andalusisch dorp rond een luxueuze jachthaven. De inspiratie voor dat dorp kwam van het nabijgelegen Casares, een typisch Andalusisch bergdorpje van Moorse oorsprong met witte huisjes, dat ze samen bezochten.

Schreck's eerdere architectonische palmares omvatte prestigieuze luxe-projecten zoals o.a. het exclusieve Bel Air hotel in Beverly Hills, de sterk in trek zijnde speeltuin van super-rijken en allerlei beroemdheden. Hij ontwierp ook vele villa´s en mansions voor Hollywood-sterren en miljonairs die de typische rustieke, koloniale bouwstijl van Schreck zeer apprecieerden.

En zo kwam het dat Hohenlohe, die als jongeman in Hollywood woonde en bevriend was met tal van deze sterren, in aanraking kwam met Schreck en deze prompt als architect voor zijn eigen Marbella Club Hotel in dienst nam.

De bouwwerkzaamheden voor Puerto Banús begonnen in 1967. In mei 1970 vond de officiële inhuldiging plaats en in augustus van datzelfde jaar startten de beroemde openingsfestiviteiten. Deze duurden enkele weken en met een lange en zeer indrukwekkende lijst van internationale gasten- en artiesten gaven ze Puerto Banús een wereldwijde aanwezigheid en faam.