We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Sluit dit bericht

Marbella

Marbella...een unieke levensstijl

Ligging

Marbella ligt aan de Spaanse zuidkust in het hart van de Costa del Sol, pakweg halverwege Málaga en Gibraltar. Aan de zuidkant baadt de stad aan de Middellandse Zee en in het noorden wordt ze beschermd door de hoge bergen van de ‘Sierra de las Nieves’ (een Unesco-bioreservaat) met ‘La Concha’ (de zogeheten schelpberg), onderdeel van de ‘Sierra Blanca’, als herkenbaar landmerk. Het centrum van Marbella en de beroemde Gouden Mijl die het met Puerto Banús verbindt, liggen tussen de mediterrane stranden en het gebergte waaraan deze streek haar zachte, warme klimaat te danken heeft.

Oorsprong

Het gebied rond Marbella wordt al sinds de oudheid bewoond. Bij de oorspronkelijke Iberiërs voegden zich later Feniciërs, Romeinen en Moren, die allemaal hun sporen hebben nagelaten. De glamoreuze levensstijl van Marbella dateert van de jaren vijftig, toen het toenmalige vissersdorpje door de internationale jetset werd ontdekt. Velen beroemde namen, waaronder Onassis, de Rothschild, Don Jaime de Mora Y Aragón, Omar Sharif, Audrey Hepburn, Sean Connery, Elizabeth Taylor en Sofia Loren, om er een paar te noemen, streken hier neer en de naam Marbella werd al gauw synoniem voor luxe en glamour.

Hoewel Marbella nog steeds een grote aantrekkingskracht uitoefent op internationale sterren, aristocraten en miljonairs, is het niet langer exclusief voorbehouden aan de rijken der aarde. Sinds de jaren negentig hebben veel gezinnen van over heel Europa zich hier gevestigd. Zij werken en wonen hier en de kinderen gaan hier naar school. Zij zijn bovenal aangetrokken door het heerlijke klimaat en de hoge levenskwaliteit die deze streek als een ideaal hoekje van Europa bieden kan.

Klimaat

De Costa del Sol kent een behaaglijk Zuid-Spaans, mediterraan klimaat gekenmerkt door stabiel weer met een lage luchtvochtigheid, waarin grote temperatuurschommelingen slechts zelden voorkomen. Daarbij is Marbella door haar zeer geprivilegieerde locatie, tussen de zee en bergen, gezegend met een subliem microklimaat; volgens officiële statistieken één van de allerbeste in de wereld en zonder gelijke in Europa.

Dankzij haar specifieke ligging is het in Marbella wat koeler in de zomer en wat milder in de winter in vergelijking met andere plaatsen aan de Spaanse kust. Een combinatie van stabiel, zonnig weer en veel groen zorgt voor weelderig natuurschoon. Jaarlijks worden gemiddeld meer dan 320 zonnedagen geteld. De regenloze zomers zijn lang; overdag brengt een zacht briesje verkoeling en ’s avonds blijft de temperatuur aangenaam. De korte, vorstvrije winters worden gekenmerkt door milde temperaturen die overdag meest boven de 20°C liggen.

Levenswijze

Dit klimaat maakt het mogelijk om het hele jaar door in de buitenlucht door te brengen, of u nu van buiten ontbijten, lunchen of dineren houdt, graag in de zon wandelt, winkelt of op een terrasje zit, of van sporten houdt. Het leven is hier op het buiten zijn gericht, en de meeste appartementen en villa’s zijn dan ook van ruime terrassen, mooie tuinen en zwembaden voorzien.

Langs de 26 kilometer lange kust bevinden zich chiringuitos (strandbarretjes), luxe beachclubs, en fraaie resorthotels, alsook honderden internationale restaurants en tientallen gerenommeerde en prachtig gelegen golfbanen en sportclubs, vaak met eigen restaurants en spa’s. Te midden van de golfbanen liggen urbanisaties met tussen weelderige tuinen gelegen appartementen en de luxe villawijken waar Marbella zo bekend om is. De lijst beroemde huiseigenaren en bezoekers is te lang om op te noemen, maar bevat onder andere Prins Albert van Monaco, Rod Stewart, Paul McCartney, David en Victoria Beckham, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Dustin Hoffman.

Veel van deze luxe woningen kijken langs hun eigen subtropische tuinen uit over het groen van golfbanen, de blauwe zee en een kustlijn die uitmondt in de onmiskenbare Rots van Gibraltar, met aan de andere zijde van de zee de Afrikaanse kust. De mensen die hier wonen noemen Marbella een groot dorp, want hoewel het de infrastructuur en faciliteiten van een grote stad heeft – met internationale scholen, luxe winkelcentra, medische voorzieningen en professionele dienstverlening – blijft Marbella de intieme en veilige doch kosmopolitische sfeer van weleer behouden.

Cultuur

De Andalusiërs staan bekend om hun warme, vrolijke en behulpzame karakter. Het is een trots volk, trouw aan zijn tradities, het goede leven en de ferias (traditionele feesten) die in elk dorp een eigen karakter hebben. De bevolking bestaat uit een mix van ‘Marbelli’ en mensen uit andere delen van Spanje en Europa die hier voltijds wonen of een tweede huis hebben. Velen voelen zich bijzonder aangetrokken door de vrije en onbezorgde levensstijl.

Toerisme

Andalusië bezit een rijke cultuur met een schat aan bezienswaardigheden, wereldvermaarde kunststeden en een prachtige natuur. De Costa del Sol zelf is het hele jaar door een populaire vakantiebestemming, dankzij haar klimaat, warme stranden, beachclubs, golfbanen, luxe hotels en bruisende nachtleven.

Het merendeel van deze, alsook de residentiële, gebieden strekken zich langs de kust en tot aan de voetheuvels uit. Het centrum van Marbella wordt in tweeën gedeeld door een grote winkelboulevard. Hier bevinden zich vele luxe boetieks van beroemde merken. Tussen Avenida Ricardo Soriano en de stranden bevindt zich het toeristische deel van Marbella-stad, gekenmerkt door de strandpromenade en de Avenida del Mar, een marmeren promenade met standbeelden van Salvador Dali.

Aan de noordkant van de grote boulevard ligt de nog deels ommuurde historische binnenstad. Hier is het een wirwar van gezellige straatjes, steegjes en pleintjes waar zich vele van de monumenten, leukste winkels, cafeetjes en restaurants bevinden.

Voorbij Marbella...

Marbella-centrum wordt met de beroemde jachthaven van Puerto Banús verbonden door de Gouden Mijl, een 6 kilometer lange weg die haar naam kreeg omdat het omringende gebied bestaat uit luxueuze resorthotels en magnifieke villa’s van aristocraten en sjeiks. Deze strook behoort dan ook tot een van de meest exclusieve woonoorden in Europa. Direct aan het strand loopt ook een wandel- en fietspad van Marbella naar Puerto Banús, de internationaal vermaarde jachthaven met haar luxe boetieks, nachtclubs en restaurants die uitzien op een haven vol superjachten en luxe auto’s.

Enkele kilometers voorbij Puerto Banús ligt San Pedro, een authentiek dorp binnen de gemeente Marbella met veel traditionele restaurants, een moderne wandelboulevard en enkele beachclubs. In het westen gaat Marbella over in Estepona en Benahavis; het kustgedeelte tussen San Pedro (Marbella) en het centrum van Estepona wordt ook wel ‘De Nieuwe Gouden Mijl’ genoemd, vanwege de vijfsterrenhotels en enkele luxueuze urbanisaties.
Benahavis, gelegen in een mooie vallei op 8 kilometer van San Pedro, is een authentiek bergdorp van Moorse oorsprong dat bekend is om haar typisch Spaanse restaurants. De gelijknamige gemeente gaat naadloos over in Marbella en heeft enkele bijzonder luxe golfbanen en urbanisaties, waaronder het meest exclusieve golfresort en countryclub in Europa.

Welke omgeving u ook prefereert, Marbella biedt een unieke levenskwaliteit, dankzij een prachtige ligging, heerlijke klimaat en een vrije, kosmopolitische levensstijl die dit al decennialang het ultieme woonoord in Europa maken.

Copyright Costas & Casas Marbella